Rekeningen bijwerken via PSD2

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Europese wetgeving bepaalt dat banken verplicht zijn om externe partijen de mogelijkheid te bieden om betaalgegevens op te halen, wanneer gebruikers dit toestaan. Dit gaat via een veilige methodiek die onder toezicht staat van de Nederlandse Bank. Eens in de 3 maanden dient een gebruiker deze toestemming weer opnieuw af te geven.

MijnGeldzaken maakt gebruik van de PSD2 service provider Invers bv. Deze provider haalt uitsluitend de transacties op en categoriseert deze. Je transacties worden niet door hen opgeslagen.

Aanzetten van PSD2

Om gebruik te maken van PSD2 dien je eerst deze mogelijkheid aan te zetten. Bij een betaalt abonnement is deze service inclusief. Voor gebruikers met een gratis abonnement of die via een adviseur komen, zijn er aan het gebruik van PSD2 kosten verbonden.

Aanzetten van PSD2 doe je door te gaan naar de Rekeningen pagina (via menu en klikken op de radartjes). Wannneer je de mogelijkheid geactiveerd hebt zie je onderstaande balk.

AP_Bijwerk_PSD2_1

Rekeningen bijwerken via PSD2

Nieuwe rekening

Om een nieuwe rekening toe te voegen die je ia psd2 wilt bijwerken kies he bij het onderdeel Rekeningen voor rechtsboven ‘voeg een rekening toe’. Kies daar voor de PSD2 methode. Je komt daarna in een scherm van Invers waarmee je de al je betaalrekeningen kunt koppelen via PSD2.

Na het koppelen worden de transacties ingelezen. Log je de volgende keer in dan kun je met één klik op de knop Bijwerken PSD2 rekeningen, je transactie bijwerken.

Let op: PSD2 werkt uitsluitend voor betaalrekeningen. Spaarrekeningen zult u nog handmatig moeten inlezen.

Bestaande rekening

Heb je al betaalrekeningen in MijnGeldzaken zitten die je handmatig bijwerkt en wil je deze gaan bijwerken via PSD2? Klik dan op de knop PSD2 toegang. Voeg de betreffende rekening toe via de Invers wizard. Daarna wordt je gevraagd of je de bestaande transacties wilt overschrijven of alleen nieuwe transacties wilt toevoegen. Standaard is dit alleen toevoegen. Je kunt hierna deze rekening bijwerken via PSD2.

Een rekening die via PSD2 wordt bijgewerkt kun je herkennen aan het sync-icoontje. Een rekening die handmatig bijgewerkt wordt heeft een handje.

AP_Bijwerk_PSD2_2

Historie ophalen

Bij een betaalt abonnement wordt er minimaal 1,5 jaar aan historie opgehaald op het moment dat u via Invers toestemming geeft om de gegevens op te halen. Deze historie wordt dus alleen bij het aanvragen van de toestemming meegegeven. Bij een gratis abonnement en proefperiode met PSD2 toegang is dit 3 maanden aan historie. Ga je dus van een gratis abonnement naar een betaalt abonnement dan kun je de 2 jaar historie alsnog ophalen door bij Invers je toestemming te verwijderen en opnieuw aan te vragen bij de bank.

PSD2 bijwerken via de app

Via de MijnGeldzaken Huishoudboekje App kun je eenvoudig je gegevens overal bijwerken. Ga naar het onderdeel account en klik daar op het bijwerken icoontje.

PSD2 bijwerken werkt niet meer

Het bijwerken kan om twee redenen worden geblokkeerd:

1. Je hebt geen toegang meer tot PSD2 vanuit MijnGeldzaken.nl. Dit kan omdat je nu een gratis abonnement hebt en je nog geen betaling gedaan hebt voor het gebruik van PSD2. (er staat een uitroepteken voor het radartje bij Rekeningen in je menu)
  2. Je moet opnieuw bij de bank toestemming geven dat we je gegevens op mogen halen. Wanneer dit het geval is kleurt de bijwerkknop rood (PSD2 verlopen) en staat er een uitroepteken bij je rekening in het menu. Je moet opnieuw toestemming geven via de Service Provider Invers. Best een beetje onhandig, maar vanuit veiligheid is dit een verplichting binnen de PSD2 richtlijnen.

AP_Bijwerk_PSD2_3

Tip: Mocht PSD2 niet werken dan is het beste om de PSD2 toestemming te verwijderen bij Invers en deze daarna opnieuw aan te vragen. Meestal is het probleem dan verholpen.